FOTO: Siguranța online – un subiect important pentru secolul XXI. Atelier de formare pentru lucrătorii de tineret și voluntari.

18 octombrie 2024

DSC05868

Lucrătorii de tineret și voluntarii din Centrele de Tineret din Chișinău au participat, timp de două zile, la un atelier de formare intitulat „Tineri și tinere în siguranță în mediul online”.

Evenimentul a fost organizat la Centrul Municipal de Tineret Chișinău, de Centrul Internațional „La Strada”, în cadrul proiectului UNICEF „Consolidarea mecanismului de prevenire și protecție a fetelor și băieților împotriva violenței sexuale în mediul online, inclusiv a violenței în baza de gen”, cu sprijin financiar din partea KFW. Scopul atelierului a fost de a educa și forma tinerii cu privire la siguranța online, prevenirea abuzului și protecția datelor personale.

Pe parcursul celor două zile, participanții au explorat teme legate de siguranța în mediul online, identificarea riscurilor din relațiile digitale și dezvoltarea competențelor în prevenirea abuzului sexual. Exercițiile interactive au scos în evidență vulnerabilitățile din spațiul virtual, oferind tinerilor soluții pentru a naviga online în mod responsabil.

Cele 4 sesiuni au inclus prezentări despre pericolele cyberbullying-ului, manipularea emoțională și expunerea la conținut explicit, oferind și statistici exacte pentru a sublinia gravitatea acestor probleme. Participanții au lucrat în echipe pentru a analiza situații reale și pentru a găsi soluții practice, iar activitățile au contribuit la o înțelegere mai profundă a problemelor din relațiile online.

Trainerul a subliniat importanța cunoașterii aspectelor de siguranță online de către lucrătorii de tineret și voluntari, deoarece anume aceștia joacă un rol crucial în viața tinerilor. Prin interacțiunile zilnice, ei pot ghida și sprijini adolescenții și copiii care pot întâmpina dificultăți în mediul online. De asemenea, a accentuat că internetul este un spațiu public, chiar și atunci când comunicăm într-un chat privat. Pentru prevenirea abuzului, este esențial să ne protejăm datele și să ne gândim la consecințele pe termen lung ale acțiunilor noastre.


CITEȘTE ȘI: Tinerii comedianți te invită la Stand-Up Final Show pe 24 octombrie!


În plus, trainerul a recomandat să ne gândim de două ori înainte de a posta sau trimite mesaje, punându-ne întrebări precum: „Dacă această imagine ar fi văzută de părinți sau colegi, aș mai fi confortabil cu ea?” sau „Peste câțiva ani, aș fi ok cu ceea ce am postat sau comentat acum?”. Dacă răspunsul este negativ sau incert, ar fi indicat să punem pe pauză distribuirea acelui conținut și să mai analizăm.

Un alt aspect discutat a fost necesitatea deschiderii unei comunicări despre emoțiile și trăirile din mediul online. 

„Chiar dacă este un spațiu virtual, impactul psihologic este cât se poate de real. Tinerii trebuie încurajați să vorbească despre ceea ce simt și să caute sprijin. Este esențial să le oferim un mediu în care să se simtă ascultați și susținuți, nu judecați sau batjocoriți pentru experiențele lor online. Trebuie să le transmitem clar că, indiferent de ce s-ar întâmpla, există mereu ajutor disponibil și nu sunt singuri în fața acestor provocări.”, spune Victoria Gribineț, specialistă în siguranța online.

Câțiva participanți ne-au împărtășit cum le-a influențat acest program percepția asupra siguranței online și cum urmează să aplice ceea ce au învățat.

„Acest program mi-a oferit o perspectivă clară asupra riscurilor din mediul digital. Am înțeles cât de important este să gestionez cu atenție datele personale și să nu ezit să raportez orice situație suspectă.”, spune Ana Covali, voluntară.

„Atelierul m-a ajutat să conștientizez riscurile relațiilor online, cum ar fi manipularea emoțională și expunerea la conținut inadecvat. Acum sunt mult mai atent la setările de confidențialitate și la interacțiunile pe care le am pe platformele de socializare.”, spune Victor Solomon, șeful Centrului Tineret Ciocana.

„Am realizat cât de important este să ne protejăm nu doar pe noi, ci și pe ceilalți din jurul nostru. Voi încerca să împărtășesc ce am învățat și să sprijin colegii să evite capcanele mediului online.”, spune Cristian Mânzâlică, voluntar.

Atelierul „Tineri și Tinere în Siguranță Online” a oferit tinerilor participanți un ghid complet pentru a naviga în siguranță în lumea digitală și pentru a recunoaște semnele abuzului. Este esențial ca toți tinerii să fie informați despre riscurile mediului online și să nu ezite să ceară ajutor atunci când se confruntă cu situații periculoase.

Dacă ai fost vreodată într-o situație de abuz online sau cunoști pe cineva care a trecut printr-o astfel de experiență, nu ezita să ceri ajutor, scrie pe siguronline.md sau apelează telefonul copilului 116-111. Siguranța ta contează!