INTERVIU: Victoria Gribineț, specialistă în mediul online
23 octombrie 2024
De ce lucrătorii de tineret și voluntarii trebuie să cunoască despre siguranța online?
Lucrătorii de tineret și voluntarii trebuie să cunoască mai multe despre siguranța online deoarece sunt cei care zi de zi interacționează cu tineri, cu adolescenți, copii care ar putea să aibă nevoie de ghidarea lor, de suport, de o persoană de încredere.
Ce măsuri de siguranță recomandați pentru prevenirea abuzului sexual în mediul digital?
În primul rând, noi să nu uităm că internetul de fapt este un spațiu public. Chiar dacă avem o comunicare cu o persoană într-un chat privat oricum ea rămâne. Internetul rămâne în spațiul public pentru că oricând cineva poate avea acces la această conversație. Ca prevenire ar fi și noi să încercăm să ne protejăm atunci când trimitem mesaje, distribuim ceva pe Internet, orice, să avem câteva întrebări de control, de exemplu dacă eu postez această imagine și ar fi văzută de exemplu de părinți eu aș fi ok cu asta? Dacă eu postez această imagine sau scriu acest comentariu sau orice ce altceva, peste 5, 10 ani am să fiu ok cu această imagine sau cu acest comentariu? Dacă răspunsul este DA la ambele, atunci cred că ar fi o alegere mai sigură. În cazul în care răspunzi NU sau nu știu sau poate, ar fi bine poate să punem pe pauză expedierea mesajului și să mai analizăm. Și de aceea este foarte important să vorbim despre ceea ce simțim, despre cum ne simțim în mediul online pentru că chiar dacă mediul online este un spațiu unde interacționăm virtual, impactul pe care îl au o acțiunile ce se întâmplă online este direct asupra stării noastre emoționale, asupra stării noastre de bine.
Cum pot fi încurajați tinerii să ceară ajutor dacă simt că sunt victimele abuzului online?
Tinerii, copii, adolescenții care trec în experiențe de abuz în mediul online trebuie să aibă încrederea că vor fi ascultați, că nu vor fi judecați, că persoana care cărora i se destăinuie nu va face haz de situația lor, nu va minimaliza situația și că va încerca să ajute. Putem să încurajăm prin deschiderea noastră de a discuta despre aceste subiecte, de a le arăta că noi suntem gata să vorbim despre asta, că nu suntem suntem persoane care îi vor învinui sau vor judeca pentru ceea ce au făcut dar suntem persoanele cu care pot discuta despre cum se simt și vor fi mereu de partea lor.
Interviul este realizat post Atelierul de Formare intitulat „Tineri și tinere în siguranță în mediul online”, la care au participat lucrători de tineret și voluntari de la Centrele de Tineret din Chișinău. Citește articolul despre atelier, AICI.