Teatru, scenă și emoție: Festivalul ,,OSTENDE” 2025 a celebrat talentul și pasiunea tinerilor actori dedicați

30 martie 2025

Foto: Facebook/Centrul Municipal de Tineret Chișinău

Teatrul reprezintă o formă de exprimare artistică, ce continuă să adune tineri iubitori de artă. Pe 29 martie, Teatrul Național ,,Satiricus Ion Luca Caragiale”, a găzduit cea de-a 9-a ediție a Festivalului Municipal de Teatru pentru Tineri ,,OSTENDE”. 

Organizat anual în contextul Zilei Mondiale a Teatrului de Centrul Municipal de Tineret Chișinău sub egida Primăriei Municipiului Chișinău, evenimentul a adus împreună tineri și formații de teatru din întreaga capitală, printre care se numără:

  • Trupa ,,RE” – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice cu piesa ,,Regele Moare” de Eugene Ionescu, conducător artistic: Anastasia Maraeva ;
  • Trupa ,,The English Theatre” – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” cu piesa ,,The Wizard of Oz” de Frank Baum, conducător artistic: Zbancă Evelina ;
  • Trupa ,,Dante” – formată din tineri înscriși din licee diferite cu piesa ,,Acasă”, creație proprie;
  • Trupa ,,The Breakfast Club” – Liceul Teatral Orășenesc „Iurie Harmelin cu piesa ,,The Breakfast Club” de John Hughes, conducător artistic: Oleg Cotenco;
  • Trupa „Sectorul Universal” – formată din tineri înscriși individual cu piesa ,,Casa mare” de Ion Druță;
  • Trupa ,,Teatralis” – Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar” cu piesa ,,Cântăreața cheală” de Eugene Ionescu;
  • Trupa „Iurie Harmelin” – Liceul Teatral Orășenesc „Iurie Harmelin” cu piesa ,,История западнои окраины” de Arthur Laurent, conducător artistic: Eugen Anatolievici ;
  • Trupa „Alistar” – Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Elena Alistar” cu piesa ,,Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, conducător artistic: Angela Ciobanu;
  • Trupa ,,Teal Home” – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice cu piesa ,,Neliniște” de Ivan Viripaiev, conducător artistic: Iulian Bubuioc;
  • Trupa ,,Rezon” – Liceul Teoretic „Spiru Haret” cu piesa ,,O noapte furtunoasă” de Ion Luca Caragiale;
  • Trupa ,,Berezovsky Theatre” – Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” cu piesa ,,Pygmalion” de George Bernard Shaw, conducător artistic: Victor Triboi.

Fiecare dintre cele 11 trupe participante, și-au pus talentul la încercare, evoluând pe scenă cu un spectacol ce le reflectă viziunea și măiestria actoricească.  

Câțiva dintre membrii trupelor au împărtășit impresiile și emoțiile trăite pe parcursul festivalului.

Nichita Guriuc, membrul trupei ,,Teatralis” ne-a comunicat că datorită repetițiilor și muncii enorme depuse în montarea spectacolului s-a simțit sigur de fiecare acțiune din scenă. ,,Am lucrat cu toții împreună, ceea ce de fapt ne demonstrează că anume lucrul în echipă e ideea succesului. Am avut multe repetiții și am depus o muncă nespus de mare, pentru a prezenta ceea ce ați văzut astăzi.”

Ilinca Munteanu, membra trupei ,,Alistar”, ne-a mărturist că procesul intens de pregătire i-a oferit o mai mare încredere în propriile capacități, depășindu-și limitele și transmițând emoție publicului. ,,A fost o provocare pentru mine să intru în rolul pe care l-am interpretat. Am ieșit din zona de confort și mă bucur că am reușit prin personajul meu să transmit publicului un mesaj profund și emoționant.”

O altă tânără participantă din cadrul Trupei ,,RE” ne-a povestit că experiențele de debut pe scenă sunt momente deosebite, pline de emoție și entuziasm, mai ales atunci când ești susținut de colegi și ai ocazia să-ți demontrezi talentul. ,,Mi-a plăcut foarte mult să evoluez astăzi aici, este prima mea experiență pe scena unui teatru. A fost un pic emoționant la început, dar datorită colegilor mei totul a decurs așa cum trebuie. Mă bucur nespus de mult că există o astfel de oportunitate pentru amatorii teatrului.”  

La eveniment a fost prezentă și doamna Angela Cutasevici – viceprimară a Municipiului Chișinău. Aceasta a menționat că arta teatrală joacă un rol fundamental în educația tinerelor talente. ,,Pe parcursul întregii săptămâni dedicate teatrului, s-au desfășurat mai multe activități atât de consolidare a echipelor, cât și aspecte legate de arta oratorică și arta scenică, care vin să contribuie la dezvoltarea talentului și competențelor tinerilor.”

Foto: Facebook/Centrul Municipal de Tineret Chișinău

Foto: Facebook/Centrul Municipal de Tineret Chișinău

Pe parcursul festivalului, publicul a fost martorul unor momente pline de intensitate artistică, iar pentru juriu, deciziile nu au fost deloc ușoare.

Printre spectatorii prezenți în sală, le-am surprins pe Victoria Breahna și Ariana Bulbocean. Tinerele au venit să-și susțină colegii și să se bucure de energia transmisă de fiecare spectacol.

Victoria a rămas profund impresionată de talentul și dedicarea participanților. ,,Fiecare spectacol a transmis emoție și creativitate, demonstrând că teatrul continuă să inspire și să evolueze. Este încurajator să văd atât de mulți tineri pasionați de arta teatrală, iar munca lor merită toată aprecierea.”

La rândul său, Ariana a remarcat autenticitatea și varietatea interpretărilor din cadrul festivalului. „Faptul că 11 trupe de elevi au reușit să aducă pe scenă atât de multă emoție este absolut fascinant. Fiecare moment a fost unic, fiecare prestație a avut ceva special. Atmosfera a fost excepțională, iar energia și talentul tinerilor actori au fost de-a dreptul captivante.”

Un moment deosebit al evenimentului au fost pauzele muzicale alături de alți tineri artiști și interpreți. Publicul a savurat din plin de piesele interpretate de Reghina Alexandrina – artistă, Ecaterina Crijanovschi – membră a studioului Frimu Vocal Studio și de duetul Lorrette x Dan Sierra.

Festivalul s-a încheiat cu premierea câștigătorilor, recunoscând performanța în interpretare artistică.

  • Locul I: Trupa ,,Teatralis”, premiu bănesc de 25 000 lei;
  • Locul II: Trupa ,,Alistar”, premiu bănesc de 20 000 lei;
  • Locul III: Trupa ,,Teal Home”, premiu bănesc de 15 000 lei;
  • Mențiune pentru cel mai bun actor în rol masculin: Dănilă Demin, premiu bănesc de 3000 lei; 
  • Mențiune pentru cel mai bun actor în rol feminin: Cazacu Cristina, premiu bănesc de 3000 lei.

Celorlalte trupe s-a acordat un certificat de mențiune, în semn de apreciere a performanței și talentului de care au dat dovadă.

Festivalul Municipal de Teatru pentru Tineri „OSTENDE” continuă să fie un element esențial în crearea posibilităților de promovare a artei teatrale în mediul tinerilor, precum și stimularea creației artistice profesioniste și de amatori în domeniul actoriei.